Nove boje starih interesa

Čitavo mi je ljeto bilo u znaku koloriranja otisaka. I jesen se nastavila u istom tonu. Možda je bolje reći, u istom stilu. Jer su tonovi, kojima sam kolorirala otiske, postali jesenski. I moj odabir kombinacija boja često je bio rezultat uočavanja promjena na jesenskom lišću. Tako je i ovaj zamućeni crveni list (u prvom planu fotografije) poslužio kao inspiracija za koloriranje puno manjih listića na linorezu.

Prvo jesensko koloriranje otisaka započelo je s linorezom koji prikazuje kastanjete. Ovaj sam linorez izdubila davno, no nikad nisam otisnula cijelu ediciju. Kako sam je sad krenula otiskivati, odlučila sam jedan od otisaka kolorirati akvarelom. Na fotografiji je ta prva varijacija u ljubičastim i smeđim tonovima. Fotografirala sam ga pored nožića za linorez, kista, akvarela i lišća. I samog instrumenta kojeg sam, za ovu prigodu, posudila od prijateljice. Ali one kastanjete koje su mi bile motiv, njih smo kupili u Španjolskoj. Tamo smo išli obiteljski, 2001. godine. Proputovali smo je cijelu. Po danu smo razgledavali Toledo, Salamancu, Madrid, Cordobu i Barcelonu, a navečer tražili kampove u kojima ćemo prespavati. I tako, u Španjolsku smo putovali 2001., linorez sam izdubila 2013. godine. A sad je, evo u 2021., linorez doživio i koloriranje.

Evo još par fotografija koloriranog linoreza.

Nakon toga je uslijedio malo veći zalogaj, koloriranje linoreza Posavska kuća. Posavsku kuću sam radila prošle godine i ona je trebala biti izložena još tad, na jednoj skupnoj izložbi. No, radi epidemioloških uvjeta, izložba je bila odgođena. Tako sam je nedavno opet vidjela na otvorenju izložbe koja je ove godine ipak realizirana. Tad sam i odlučila kolorirati jedan od otisaka koji ranije nisam bila uvrstila u ediciju.

Fotografije prikazuju neke od faza u koloriranju ovog linoreza. Osim akvarela, u oslikavanju ove varijacije Posavske kuće, na nekim sam mjestima koristila i gvaš.

Evo i ovog rada u jesenskom okruženju.

U nekom od pospremanja kabineta u školi naišla sam na učeničke linoreze iz 2008. godine. Te sam godine učenicima također bila zadala motiv posavske drvene gradnje. Zanimljivo, kako me i ovaj motiv, baš kao i kastanjete iz Španjolske, kroz godine uvijek iznova uspije zainteresirati.

Za sljedeće koloriranje ponovo je poslužio jedan od otisaka Kastanjeta. Ovo su fotografije gotovog rada i nekoliko detalja.

U komponiranju elemenata za ovu fotografiju, osim uokvirenog rada, koristila sam i lišće koje je pripomoglo u odabiru boja za koloriranje ovog linoreza.

Nakon toga sam odlučila kolorirati jedan otisak grafike koju sam radila 2009. godine. Grafika se zove Defragmentacija II, a rađena je u tehnikama dubokog tiska (akvatinta, bakropis, suha ugla, svijeća i slijepi tisak). Kolorirala sam je akvarelom i akrilom.

Iako grafikom dominira crni element, na ovim se fotografijama procesa oslikavanja vide detalji koji su također inspirirani bojama jesenskog lišća.

I za kraj, par kvartovskih fotografija izvora inspiracije koja me zaokupila ove jeseni. A sad su temperature već pale. Evo zime.

Komentiraj

Filed under art in process, duboki tisak, grafika, linorezi, umjetnost u školi

Komentiraj